Ananasek Sylwii
Po upieczeniu lambady miałam ochotę na więcej i więcej :P Tym razem upiekłam biszkopty i przełożyłam masą ananasową i oczywiście wierzch zwieńczyła królowa bita śmietana w towarzystwie białej czekolady. Mam nadzieję że zachęcę kogoś do upieczenia tego nieziemsko pysznego ciasta.
Składniki na 1 biszkopt (mamy upiec 3 osobno):
- 70 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka, odseparowane białka od żółtek
- 150 g cukru
- 45 ml (3 łyżki) soku z ananasa
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i sok ananasowy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. Wyrównujemy pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Do tzw suchego patyczka. Biszkopt przekładamy na metalową kratkę i studzimy z zimnego ściągamy papier do pieczenia.
W ten sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.
W ten sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.
Składniki na masę ananasową:
- 1 litr soku z pomarańczy
- 110 g cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Odlewamy pół szklanki soku resztę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy. Do odlanego soku dodajemy budyń i mieszamy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Gorącym budyniem przekładamy biszkopty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- biała czekolada
Komentarze
Prześlij komentarz