Ciasto z truskawkami
Pyszne, delikatne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi ze strony Małej Cukierenki.
Składniki:
- 200 g masła
- łyżka cukru waniliowego
- 90 ml mleka
- 520 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 450-500 g truskawek
- 1 łyżka mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Blaszkę o bokach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło, mleko i cukier waniliowy umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą masę. Do ubitych jajek wlewamy rozpuszczone masło z mlekiem i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy.
Truskawki delikatnie oprószamy łyżką mąki pszennej. Następnie przecinamy owoce na pół i układamy na cieście.
Pieczemy około 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz