Babeczki podwójnie czekoladowe
Delikatne ciasto waniliowe z drobinkami ulubionej czekolady i do tego delikatny krem z bitej śmietany
i białej czekolady.
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 80 g chocolate chips lub pokrojonej w kostkę czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej misy, dodajemy resztę składników i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy czekoladę i mieszamy. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Krem z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odkładamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na gęsty krem. Obroty zmniejszamy i powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Wykonanie:
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na zimną babeczkę wyciskamy porcję kremu.
Komentarze
Prześlij komentarz