Sernik z rosą
Ten serniczek należy do jednych z moich ulubionych serników. Kremowy i do tego delikatna beza.Często był przygotowywany w moim rodzinnym domu na święta. Chociaż został zapomniany na kilka lat. Ale bardzo dobrze że mój mąż mi przypomniał o istnieniu takiegoż ciasta. Mój sernik co prawda nie doczekał się na pojawienie się rosy ( nikt nie mógł się doczekać) ale ostatnie zdjęcie pokazuje że kilka kropelek zdążyło się pokazać.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę z masłem siekamy nożem, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wykładamy dno foremki. Podpiekamy na lekko złoty kolor w temperaturze 180° C przez około 20 minut.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- otarta skórka z 1 cytryny
- 60 g cukru
Przygotowujemy bezę.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Komentarze
Prześlij komentarz