Drożdżówki z rabarbarem
Oj pyszne, pyszne. Musicie spróbować jeśli jeszcze macie rabarbar. Naszej całej czwórce bardzo smakowały, a dzieciaczki nawet odłożyły sobie aby na drugi dzień wziąć ze sobą na lunch do szkoły.
Składniki na około 12-15 drożdżówek:
- 200 ml mleka
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 16 g cukru waniliowego
- 60 g drożdży świeżych
- 6 żółtek
- 500 g mąki pszennej
Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut.
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę czasu w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru
- 50 g masła
Z podanych składników robimy kruszonkę
Dodatkowo:
- 3 łodygi rabarbaru pokrojonego w centymetrowe słupki
- garść płatków migdałowych
- roztrzepane jajko
Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na oprószony blat, lekko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na przygotowanej blaszce w sporych odstępach. Następnie oprószonym w mące dnem szklanki robimy wgłębienie w którym umieszczamy pokrojony rabarbar*. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. A na Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ºC pieczemy około 20-25 minut (aż boki ciasta będą lekko brązowe)
*rabarbaru umieszczamy sporo na każdej bułeczce ponieważ bułeczka urośnie, rabarbar się skurczy
Komentarze
Prześlij komentarz