Bezowe koszyczki z owocami
Beza, bita śmietana, owoce to wspaniałe połączenie. Pięknie będą się prezentowały na przyjęciu np w ogrodzie. Chociaż pogoda na razie nas nie rozpieszcza :)
Składniki na bezę:
- 4 białka (w temperaturze pokojowej)
- 230 g drobnego cukru do wypieków
Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 100 ºC.
Białka umieszczamy w dużej misie. Miksujemy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukier. Po zakończeniu ubijania piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca oraz nie powinien być wyczuwalny cukier między palcami..
Pianę przekładany do szprycy z ozdobną końcówką. Najpierw wyciskamy spód (koła) koszyczka o średnicy około 6 cm. Następnie na brzegach spodów wyciskamy 2 okręgi jeden na drugim.
Bezy suszymy w piekarniku około 2 godziny**
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany 36 %
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
Śmietanę umieszczamy w wysokim naczyniu dodajemy cukier puder i ziarenka z wanilii i miksujemy na gęsty krem.
Dodatkowo :
- 300 g różnych owoców ( u mnie truskawki, maliny, borówka amerykańska i czereśnie)
Wykonanie:
Koszyczki bezowe umieszczamy na paterze. Każdy koszyczek wypełniamy pobrzebi bitą śmietaną. Ozdabiamy owocami.
*do wyczerpania całej ilości cukru
** można i dłużej, bezy powinny bez problemu odrywać się od papieru do pieczenia
Komentarze
Prześlij komentarz