Rolada waniliowa z bitą śmietaną i truskawkami
Ponieważ w UK już można kupić truskawki gruntowe zapraszam na przepis z tymi oto owocami. Rolada jest pyszna i zapewniam że bardzo szybko zniknie z waszego stołu.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
Dno blaszki o wymiarach 28x34 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190 ºC
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier partiami. Pod koniec ubijania dodajemy pojedyńczo żółtka ciągle miksując.
Na końcu dodajemy przesiane wcześniej składniki i delikatnie razem łączymy.
Na wcześniej przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy po całej powierzchni.
Ciasto pieczemy około 10 minut na lekko złoty kolor.
W międzyczasie czystą ściereczkę posypujemy równomiernie cukrem waniliowym wymieszanym z drobnym cukrem.
Gdy ciasto będzie już upieczone przekładamy biszkopt* na ściereczkę posypaną cukrem . Delikatnie odrywamy papier. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 400 ml double cream **
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 400 g truskawek (kilka możemy odłożyć do dekoracji) pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
Zimną roladę rozwijamy. Na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy bitą śmietanę, na wierzchu rozsypujemy cząstki truskawek. Zwijamy roladę przekładamy roladę na talerz. Schładzamy w lodówce ***.
*papierem do pieczenia do góry
** jeśli nie macie dostępu do takiej śmietany to można użyć śmietany 36 % ale należy do niej dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody
*** u mnie rolada była zjedzona od razu po przygotowaniu
Komentarze
Prześlij komentarz