Tradycyjna szarlotka /z jabłkami
Szarlotka to chyba ulubione ciasto naszej rodziny. Uwielbiamy je bardzo. Dzisiaj tradycyjna, maślane kruche ciasto i jabłka. Tym razem bez dodatku mojego ukochanego cynamonu. I jakie tu zdziwienie w takiej wersji też mi bardzo i zresztą całej rodzinie bardzo smakowała.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110 g drobnego cukru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 1 200 g jabłek
- 50-100 g cukru (zależy od słodkości jabłek)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Dużą blaszkę o bokach 24x33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta wałkujemy w kształt spodu blaszki. Przekładamy. Na ciasto wykładamy równomiernie jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy owoce. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach ciasto aby odprowadzić nadmiar wody. Pieczemy około 1 godziny.
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Komentarze
Prześlij komentarz