Szarlotka z budyniem
Idealne ciasto na pogodę jaka ostatnio nas dopadła. Za oknem szaro, buro i ponuro ale rozgrzeje nas ciepła i aromatyczna szarlotka. Delikatne maślane kruche ciasto z jabłkami, cynamonem i budyniem to jest to. Ciasto najlepiej kroi się dnia następnego ale najlepsze moim zdaniem jeszcze ciepłe. Mniam. Bardzo polecam.
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g drobnego cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 jajka
Mąkę z proszkiem przesiewamy do dużej miski. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną umieszczamy w lodówce a drugą w zamrażarce na około godzinę.
Przygotowanie jabłek:
- 1500 g jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
Jabłka obieramy, dzielimy na ósemki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka wrzucamy na patelnię dodajemy cynamon i cukier. Smażymy około 10 minut.
Składniki na budyń:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 800 ml mleka
- 65 g cukru
Z podanych składników przygotowujemy budyń jak na opakowaniu.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Blaszkę o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta z lodówki. Wałkujemy na kształt dna formy. Przekładamy i nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy równomiernie jabłka. Jabłka przykrywamy gorącym budyniem. Na wierzch ścieramy równomiernie ciasto.
Pieczemy około 50 minut na złoto brązowy kolor.
Cudna! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wyeksperymentować - bo przepis wydaje się idealny- wprost marzenie-A na doskonałościach trzeba się wzorować -inspirować -Będę próbował dorównać oryginalnemu wykonaniu chociaż w 0,1% -Przepraszam że to plagiat-
OdpowiedzUsuń