Sernik dyniowy /z dynią
Bardzo delikatny i aromatyczny sernik. Sam smak dyni jest prawie a nawet w ogóle niewyczuwalny skłoniłabym się bardziej na nadanie mu nazwy sernika piernikowego. Dodatek purre dyniowego bardziej wpływa na piękny kolor niż na same walory smakowe. Polecam.
Składniki na spód sernika:
- 180 g ciastek digestive
- 40 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Piekarnik rozgrzewamy do 150 ºC. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zewnętrzne boki tortownicy szczelnie owijamy folią aluminiową.
Ciastka digestive mielimy z masłem w malakserze. Zmielone przesypujemy do tortownicy, wyrównujemy, lekko ugniatamy.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 750 g sera
- 400 g puree z dyni
- 125 g miękkiego masła
- 80 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g drobnego cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy na jednolitą masę. Masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Tortownice umieszczamy w większej blaszce do której wlewamy wrzątek tak aby sięgał do połowy tortownicy. Całość umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 90 minut w kąpieli wodnej aż środek sernika po dotknięciu będzie ścięty i elastyczny. Studzimy. Następnie kilka godzin schładzamy w lodówce.
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Ale puszyście wygląda-cudny:-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł :)
OdpowiedzUsuń