Śniegowe kule
Delikatne krucho-maślane ciasteczka z dodatkiem orzechów. Orzechy mogą być różne. Bardzo dobrze sprawią się tutaj orzechy włoskie, pekan a nawet laskowe.
Zachęcam do zrobienia różnych wersji smakowych. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy, cytryny lub dodać np łyżeczkę cynamonu, imbiru. Pycha.
Składniki na około 30 sztuk:
- 340 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 80 g drobnego cukru
- 230 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych
Dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
Dwie duże blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC.
Mąkę i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy ekstrakt, sól, mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy orzechy. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego które układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy około 10-12 minut. Ciepłe ale nie gorące obtaczamy w cukrze pudrze. Czynność powtarzamy 2-3 razy.
Wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuń