Sernik wiedeński
Moja rodzina uwielbia serniki i to w każdym wydaniu. Dzisiaj mój ulubiony... wiedeński. Pieczony bez spodu. Sernik bardzo delikatny, waniliowy.
Składniki:
- 1000 g sera białego
- 5 jaj
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na jednolitą masę. Masę przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy. Tortownice umieszczamy w większej blaszce. Do większej blaszki wlewamy wrzątek. Całość umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 90 minut w kąpieli wodnej aż środek sernika po dotknięciu będzie ścięty i elastyczny. Studzimy. Następnie kilka godzin schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 40 g masła
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń