Styropian
Ciasto styropian w internecie przepis można znaleźć również pod nazwą sernik bez sera. A skąd nazwa styropian? Tak naprawdę to chyba nikt nie wie. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. U mnie w ostatnich dniach powstała wersja również z jabłkami. Jeśli chcecie również taki przygotować w masę śmietankową należy delikatnie wcisnąć cząstki jabłka a następnie na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.
Składniki na ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 85 g cukru pudru
- 250 g masła
- 5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Każdą owijamy folią spożywczą i umieszczamy na około 2 godziny w zamrażarce.
Składniki na masę śmietanową:
- 5 białek
- 330 g drobnego cukru
- 1200 g śmietany 18%
- 2 opakowanie budyniu waniliowego
- ziarenka z laski wanilii
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy do momentu aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodajemy śmietanę, budynie i ziarenka z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Blaszkę o bokach 33 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie rozkładamy starte ciasto na dnie blaszki. Lekko dociskamy. Na ciasto wylewamy masę śmietanową. Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.
Ciasto pieczemy 50-60 minut aż wierzch ciasta będzie złoty. Ciasto najlepiej studzić całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz