Babeczki "Diabełki"
Zapraszam na babeczki pachnące piernikiem. Tak tak wiem że to nie te święta ale tęsknie już za takimi wypiekami. I mam nadzieję że Wam też zasmakują.
Składniki na babeczki:
- 110 g brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 90 ml oleju
- 1 jajko
- 60 ml maślanki
- 2 łyżki miodu lub golden syrup
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25-30 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na włoski krem maślany:
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka golden syrup lub miodu
- 35 ml wody
- 2 białka
- 180 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- barwnik czerwony
Cukier, golden syrup, wodę umieszczamy w małym garnuszku. Syrop cukrowy podgrzewamy aż osiągnie temperaturę 118 °C. Syrop ściągamy z nad płomienia.
W misie ubijamy białka na sztywną pianę. Zwalniamy obroty miksera i powoli wlewamy syrop cukrowy (na mieszadła miksera). Miksujemy aż beza przestygnie. Następnie małymi partiami dodajemy masło. Dodajemy barwnik (ilość w zależności od odcienia jaki chcemy otrzymać). Miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje.
Dodatkowo:
- rogi ulepione z masy cukrowej
Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję czerwonego kremu. Po bokach umieszczamy rogi.
Urocze :D
OdpowiedzUsuńDiabelskie :)
OdpowiedzUsuń