Babeczki "Łapa potwora"
Składniki na 9 babeczek:
- 120 ml mocnej kawy
- 30 g kakao
- 110 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do gorącej kawy wsypujemy kakao. Mieszamy aż nie będzie grudek, wlewamy mleko.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy jajko a następnie kawę mlekiem i przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Babeczki studzimy na metalowej kratce.
Składniki na około 1,5 szklanki gotowego kremu:
- 125 g miękkiego masła
- 250 g przesianego cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub innego
- 1-2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
- barwnik spożywczy
Gotowy krem dzielimy na 3 części. Do każdej dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy.
Dodatkowo:
- szpony (wykonane z masy cukrowej)
Wykonanie:
ojej,jakie śmieszne :D
OdpowiedzUsuńMistrzostwo! :D
OdpowiedzUsuń