Ciasto Jamajka
Jak ja nie lubię jesieni. Taki żal rozstawać się z ciepłem i słoneczkiem. A tego roku czuję taki niedosyt witaminki D. Ale żeby sobie to jakoś zrekompensować w ten jesienny
dzień zapraszam na gorące ciasto Jamajka.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 220 g cukru
- 30 g kakao
- 160 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- dżem brzoskwiniowy
- około 1 kg dojrzałych bananów
- sok z 1 cytryny
- 3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 litrze i 125 ml wody
Piekarnik rozgrzewamy do 160 - 170 °C. Dno blaszki o bokach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakaem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy, pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy.
Banany obieramy ze skórki tniemy je wzdłuż na 2 części. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Zimny biszkopt kroimy na 2 równe blaty. Jeden biszkopt ponownie umieszczamy w formie. Smarujemy go cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego. Na dżemie układamy banany. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia się galaretki
Składniki na masę:
- 600 ml śmietany kremówki
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego
- g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 125 ml ajerkoniaku (można pominąć)
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńA ja, z powodu że nie lubię bananów w cieście, chociaż tak w ogóle bardzo lubię, robię to ciasto z ananasami i też jest pyszne.
OdpowiedzUsuńMusze spróbować :)
UsuńBardzo proszę o podanie ilości cukru pudru w składnikach masy.
OdpowiedzUsuń