Tartaletki
Delikatne ciasto kruche z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
Składniki na ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 250 g masła
- 100 g drobnego cukru
wody.Zagniatamy(jeśli ciasto będzie jeszcze za suche możemy dodać jeszcze trochę wody. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie wykrawamy kółka 4 cm większe od średnicy naszych foremek na tartaletki i wykładamy nim foremkę. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego kulki ceramiczne lub groch. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 ºC po tym czasie zsypujemy kulki i ściągamy papier. Znowu pieczemy przez 5-10 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Dodatkowo potrzebne będą nam:
- 100 g czekolady mlecznej
- orzechy lub migdały pokrojone na drobne cząstki (można użyć np. pokruszonych bez lub posypki kolorowej
- 300 ml śmietany kremówki
- łyżka cukru pudru
- różne owoce
Bitą śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na dno porcję śmietany.
Owoce kroimy w cienkie plasterki układamy na bitej śmietanie.
Komentarze
Prześlij komentarz