Biszkopt z kremem i galaretką
Jedno z ciast które będzie doskonałym deserem na letnie dni
Składniki na ciasto :
Składniki na ciasto :
- 90 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Dno foremki o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na puszysty krem pod koniec ubijania dodajemy żółtka i stopniowo cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut do tgz.suchego patyczka.
Po upieczeniu nie wyciągamy z foremki (ma ostygnąć w foremce).
Składniki na krem:
- 3 jajka
- 300 g masła
- 6 łyżek cukru
Jajka i cukier miksujemy bardzo dokładnie na parze, powstanie masa jajeczna która podwoji objętość. Zdejmujemy miskę z nad gorącej wody i miksujemy aż do ostygnięcia masy. W osobnej misce miksujemy masło na biały puszysty krem. Następnie ciągle miksując dodajemy po 1 łyżce masę jajeczną. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki.
Dodatkowo potrzebne będą nam:
- około 150 g malin lub innych owoców
- galaretka malinowa
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Schładzamy.
Przygotowanie:
Biszkopt smarujemy 2/3 częścią kremu, resztą smarujemy boki i robimy rozetki na obwodzie ciasta. Na środku układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz