Ciasteczka cytrynowo-limonkowe
Wspaniałe pyszne, chrupiące, mięciutkie i bardzo bardzo aromatyczne. Pięknie pachniało w domu podczas pieczenia. Na wieczór kilka zostało na talerzyku a gdy rano otworzyłam drzwi od sypialni w całym domu pachniało ciasteczkami. Wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczek z przepisu naprawdę wychodzi bardzo dużo a jeśli zapytacie ile? to nie nadążałam liczyć bo ciągle ktoś podbierał.
Składniki:
- 380g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła
- 160 g cukru pudru
- 1 jajko
- otarta skórka z 2 cytryn
- otarta skórka z limonki
- 1 łyżka ekstraktu z cytryny
Masę dzielimy na 2 części robimy z nich kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy pojedyńczo z lodówki rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy dowolne kształty ( u mnie kwadraty o boku 4 cm z falowanymi bokami). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem chłodzimy 15 minut. Następnie pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz