Ciasto czekoladowe z gruszkami
To ciasto zaproponuje wam na weekend. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Bardzo czekoladowe, wilgotne, napewno będzie wam smakowało.
Składniki:
- 125 g niesolonego miękkiego masła
- 175 g cukru demerara (jeśli nie macie zastąpcie zwykłym białym cukrem)
- 4 jajka
- 250 g mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady pokrojoną w drobną kostkę
- 2-3 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
- 150 ml mleka
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 ºC. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z kakaem i proszkie do pieczenia.
Masło miksujemy z cukrem na puszysty krem. Jajka wbijamy pojedyńczo za każdym razem chwilkę miksujemy. Następnie ciągle miksując dodajemy partiami przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Odkładamy mikser. Do ciasta dodajemy czekoladę i gruszki dolewamy mleko i łyżką mieszamy aż mleko dokładnie wmiesza się w ciasto.
Przekładamy do foremki, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Ciasto po upieczeniu zostawiamy jeszcze około 5 minut w tortownicy po czym przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Ciasto możemy opruszyć cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną w kompieli wodnej czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz