Truskawkowa charlotte
W minioną środę obchodziłam swoje .... urodziny :). Chciałam przygotować coś innego niż typowy tort urodzinowy i w ten sposób powstała truskawkowa charlotte. W skrócie to takie "ptasie mleczko" z biszkopcikami. Torcik był nieziemsko pyszny. Puszysty biszkopt, delikatna masa truskawkowa z limonką i lustro truskawkowe. Musicie spróbować.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 60 g mąki pszennej
Mąkę pszenną przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. W dwóch partiach dodajemy mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki. Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie zimny boki oddzielamy od formy ostrym nożykiem, zdejmujemy papier i ponownie biszkopt umieszczamy w formie.
Składniki na masę truskawkową:
- galaretka truskawkowa
- 250-260 g truskawek
- otarta skórka z 1/2 limonki
- sok z 1/2 limonki
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 5-6 łyżek cukru (do smaku)
Z truskawek robimy puree dodajemy otartą skórkę i sok z limonki.
Śmietanę ubijamy z cukrem na gęstą puszystą masę. Gdy będzie już gęsta ciągle miksując dodajemy puree i galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy na biszkopt. Wierzch wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce do stężenia.
Składniki na lustro truskawkowe:
- 250 ml soku z truskawek
- 1 łyżka żelatyny
Sok wlewamy na wierzch ciasta. Ponownie chłodzimy.
Wykonanie:
Gdy ciasto będzie już ścięte ostrym nożykiem oddzielamy go od boków formy. Boki obkładamy podłużnymi biszkoptami.
Piękne ciasto, piękne zdjęcia. Z tymi różami wygląda przecudnie :)
OdpowiedzUsuń