Torcik malinowy
Dzisiaj chcę zachęcić do przygotowania tego pysznego a zarazem delikatnego ciasta. Przyda się nie tylko na upały :) I do tego te malinki <3
Składniki:
- 70 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 60 g cukru
Mąkę pszenną przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. W dwóch partiach dodajemy mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki. Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie zimny boki oddzielamy od formy ostrym nożykiem, zdejmujemy papier i ponownie biszkopt umieszczamy w formie.
Składniki na masę malinową:
- galaretka malinowa
- 200 g malin
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3-4 łyżek cukru (do smaku)
Śmietanę ubijamy z cukrem na gęstą puszystą masę. Gdy będzie już gęsta ciągle miksując wlewamy galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników, następnie dodajemy maliny. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na biszkopt. Wierzch wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce do stężenia.
Dodatkowo:
- galaretka malinowa
Piękne zdjęcia! :) Uwielbiam takie ciasta na zimno :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuje.
UsuńWygląda cudownie, tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
UsuńWygląda niebiańsko! Naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńI te różowe kolorki.. Niesamowite :)
Dzięki tak miłym komentarzom aż chce się piec :)
Usuń