Torcik malinowy


Dzisiaj chcę zachęcić do przygotowania tego pysznego a zarazem delikatnego ciasta. Przyda się nie tylko na upały :) I do tego te malinki <3 










Składniki:
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. W dwóch partiach dodajemy mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki. Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie zimny boki oddzielamy od formy ostrym nożykiem, zdejmujemy papier i ponownie biszkopt umieszczamy w formie.

Składniki na masę malinową:
  • galaretka malinowa
  • 200 g malin
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3-4 łyżek cukru (do smaku)
Galaretkę przygotowujemy w połowie zalecanej wody na opakowaniu. Odstawiamy do momentu aż zacznie powoli gęstnieć.
Śmietanę ubijamy z cukrem na gęstą puszystą masę. Gdy będzie już gęsta ciągle miksując wlewamy galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników, następnie dodajemy maliny. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na biszkopt. Wierzch wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce do stężenia.

Dodatkowo:
  • galaretka malinowa
Galaretkę przygotowujemy w połowie zalecanej wody na opakowaniu. Odstawiamy do momentu aż zacznie powoli gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę przelewamy na ciasto.






Komentarze

  1. Piękne zdjęcia! :) Uwielbiam takie ciasta na zimno :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niebiańsko! Naprawdę pięknie :)
    I te różowe kolorki.. Niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty