Torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową
Dzisiaj chcę za proponować torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i frużeliną wiśniowa. Biszkopt niezawodny do tego bita śmietana i pyszna frużelina wiśniowa.
Składniki:
- 85 g mąki pszennej
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 90 g cukru
Mąkę pszenną przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier, dodajemy żółtka. Dodajemy przesianą mąkę, wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy około 35-40 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy w formie.
Składniki na bitą śmietanę:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na frużelinę wiśniową:
- 6 g żelatyny w proszku
- 250 g wiśni (mogą być mrożone)
- cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozpuszczoną mąkę, zagotowujemy.
Garnek ściągamy z palnika dodajemy żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie:
Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od ścianek formy. Przecinamy na 3 równe blaty ciasta.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu na wierzch wykładamy połowę frużeliny. Następny blat ciasta, krem, frużelina, ostatni blat ciasta który oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz