Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Pyszne sezonowe ciasto z truskawkami i rabarbarem. Do tego ciasta można użyć wszystkich owoców np jabłek, gruszek, borówek, malin, śliw :) Najlepszą rekomendacją niech będzie że mąż zapakował sobie kawałek do pracy zamiast śniadania :)
Składniki na kruszonkę:
- 25 g masła
- 50 g mąki
- 25 g cukru
Składniki na ciasto:
- 460 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 220 g drobnego cukru
- 250 ml oleju
- 125 ml mleka
- 400 g truskawek, przekrojonych na pół
- 300 g rabarbaru, pokrojonego na 1/2 cm kawałki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy partiami połowę cukru. Miksujemy aż masa będzie szklista.
Żółtka ucieramy z drugą połową cukru na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając wlewamy powoli mleko a następnie olej. Wsypujemy mąkę. Mieszamy (masa będzie bardzo gęsta). Następnie dodajemy pianę. Mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy masę do formy, posypujemy truskawkami, rabarbarem. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45-50 minut do tzw suchego patyczka.
Bardzo lubię takie ciasta. Idealna z kubkiem herbaty.
OdpowiedzUsuńI z kubkiem mleka ;)
Usuń