Sernik "Zebra"
Pięknie prezentujący się sernik i do tego jaki dobry :) z kremem czekoladowo-orzechowym.
Składniki na spód:
- 170 g ciasteczek np. digestive
- 40 g miękkiego masła
- 40 g prażonych orzechów laskowych (bez skórki)
Piekarnik rozgrzewamy do 140 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Mielimy. Masę ciasteczkową przesypujemy do tortownicy. Wyrównujemy i dociskamy.
Składniki na masę serową:
- 550 g białego sera
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 200 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
- 2 łyżki kakao
Ser, śmietanę kremówkę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i wanilię umieszczamy w malakserze. Mielimy na jednolitą masę. Masę serową dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Większą część przekładamy do miski. Mniejszą pozostawiamy w malakserze dodajemy krem czekoladowy i kakao. Miksujemy.
Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki z każdej masy. Na końcu lekko wstrząsamy foremką aby ciasto się równo rozlało.Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym.. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 90 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej schłodzić minimum 2 -3 godziny a najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz