Lambada
Wiem że jest już sobota ale mam propozycje na ciasto weekendowe. Delikatne, orzeźwiające, po prostu pyszne. Delikatny biszkopt, nieziemska masa pomarańczowa a wieńczy to rozpływająca się w ustach pianka.
Składniki na biszkopt:
- 90 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka, odseparowane białka od żółtek
- 210 g cukru
- 60 ml (4 łyżki) soku z pomarańczy
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i sok pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. Wyrównujemy pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Do tzw suchego patyczka. Studzimy w formie. Zimny biszkopt oddzielamy ostrym nożykiem od brzegów formy.
Składniki na masę pomarańczową:
- 1 litr soku z pomarańczy
- 110 g cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Odlewamy pół szklanki soku resztę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy. Do odlanego soku dodajemy budyń i mieszamy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Gorący budyń przelewamy na zimny biszkopt. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na piankę śmietankową:
- 125 ml mleka
- 1 łyżka żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- starta czekolada
Mleko podgrzewamy. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę. Rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy mleko z żelatyna. Masę wykładamy na masę pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz