Tort truskawkowy
Ciasto to połączenie biszkoptu, bitej śmietany, serka mascarpone i truskawek. Czy może być lepsze połączenie? Chyba nie:)
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 125 g drobnego cukru
- otarta skórka z 2 cytryn
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do dużej misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i otartą skórkę z cytryny. Całość miksujemy nad kąpielą wodną do momentu aż masa będzie bardzo gęsta i podwoi swoją objętość. Misę zdejmujemy i dodajemy partiami mąkę delikatnie mieszając aby masa nie opadła. Na końcu wlewamy masło i jeszcze raz mieszamy aby połączyć składniki.
Biszkopt przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy w foremce. Po całkowitym ostygnięciu brzegi formy od ciasta oddzielamy ostrym nożykiem. Ciasto przecinamy na 2 równe części.
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki *
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- otarta skórka z 1 cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki cukru
Ponadto potrzebne będą nam:
- około 600 g średnich truskawek + kilka do dekoracji
- czekoladowe ozdoby
Spodnią część biszkoptu układamy na dnie foremki w której był pieczony, nasączamy połową ponczu. Ciasto smarujemy 1/4 częścią kremu. Na krem układamy truskawki. Na truskawki wykładamy 2/4 kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy. Nasączamy.
Tort wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do lodówki (wierzch owijamy folią spożywczą.
Resztę kremu przekładamy do szczelnie zamykanego plastikowego pudełeczka (będzie nam potrzebny do posmarowania wierzchu biszkopta przed podaniem)
Tuż przed podaniem wierzch smarujemy kremem ozdabiamy truskawkami i ozdobami z czekolady.
*ja użyłam double cream (jeśli używacie kremówki 30 lub 36 % to należy pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
Pierwszy raz trafiłam dzisiaj na Twojego bloga, widzę mnóstwo fajnych pomysłów na świeże i lekkie ciasta, aż szkoda, że sezon na owoce już dawno zakończony :)
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo że mój blog Ci się spodobał. I zapraszam w przyszłości do korzystania z przepisów :)
Usuń