Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami
Dzisiaj przepis na pyszne drożdżówki. Wiem że na truskawki troszkę za wcześnie ale wczoraj udało mi się kupić bardzo smaczne truskawki chociaż z Hiszpanii ale słodkie, soczyste i aromatyczne.
Tak tak wiem w Polsce są najsmaczniejsze ale tutaj gdzie mieszkam nie mam dostępu do takich rarytasów :)
Składniki na 8 drożdżówek:
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego)
- 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 2 łyżki cukru
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera białego zmielonego przynajmniej 2 razy (ja użyłam quarka)
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
Składniki na kruszonkę:
- 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 30 g masła
Dodatkowo:
- truskawki około 16 dużych sztuk lub 24 mniejsze
- jajko roztrzepane do posmarowania
Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy odstawiamy na kilka minut. Mąkę umieszczamy w dużej misce (jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je teraz) dołączamy resztę składników oraz mleko z drożdżami. Zagniatamy na jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
W międzyczasie płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w miseczce i energicznie mieszamy na jednolitą masę.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w małej miseczce i rozcieramy między palcami.
Po upływie zalecanego czasu ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i jeszcze raz szybko zagniatamy. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na przygotowanej blaszce w sporych odstępach. Dłonią spłaszczamy bułeczki, przykrywamy je powtórnie lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie dnem szklanki robimy wgłębienie w którym umieszczamy nadzienie serowe, które rozdzielamy między 8 drożdżówek. W ser lekko wbijamy truskawki, boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 ºC pieczemy około 20-25 minut (aż boki ciasta będą lekko brązowe)
Komentarze
Prześlij komentarz