Ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Dzisiaj polecam na weekend ciasteczka. Pyszne, pyszne ciasteczka :) Chociaż przygotowałam ciasto z połowy składników to wyszło ich około 30 :)
Można je przechowywać do 10 dni w szczelnym pudełeczku.
- 325 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 250 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 białko
- szczypta soli
- 50-100 g czekoladay gorzkiej (lub ulubionej) pokrojonej na drobną kostkę
- 20-30 g wiórków kokosowych do obtaczania
Masło, cukier puder, mąkę oraz zmielone migdały umieszczamy w dużej misie. Wszystko razem miksujemy aby powstało coś w stylu kruszonki. Dodajemy jajka, białko i szczyptę soli, dalej miksujemy do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Na końcu dodajemy czekoladę. Mieszamy aby równomiernie rozprowadzić czekoladę w masie. Masę przekładamy na folię spożywczą, owijami i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie zalecanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3-4 części które formujemy w kształt wałeczka o średnicy 3-4 cm. Taki wałeczek obtaczamy w kokosie, powtórnie zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i tniemy ostrym nożem na plasterki ogrubość około 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 minut około 10-12 minut na lekko złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz