Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Nawet nie zdajecie sobie sprawę jak kupno w Anglii rabarbaru jest trudne. Ale się udało co prawda jechałam po niego 25 mil (i tu wielki buziaki dla mojego męża). Smak ciasta rekompensuje wszystkie problemy. Jest przepyszne. Wilgotne ale za razem puszyste, kwaskowy smak rabarbaru równoważy ciasto i kruszonka. Aż żal że było go tak mało, mężowi bardzo smakowało i naszym dzieciom gdzie byłam mile zaskoczona bo oni nie przepadają za kwaskowymi smakami.
- 1/2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorącego )
- 15 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g masła
- 400 g rabarbaru
Do mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Rabarbar kroimy na 2 cm cząstki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy.
Do mąki dodajemy resztę cukru, jajko, masło i zaczyn. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 30 g masła
- 2 kopiate łyżki mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrabiamy palcami.
Wykonanie.
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Ciasto przekładamy do foremki (wierzch możemy lekko przyprószyć mąką aby lepiej palcami się rozprowadziło w formie). Na wierzch wykładamy rabarbar.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC . Po 30 minutach ciasto posypujemy kruszonką. Pieczeny jeszcze około 30 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy w formie.
Można opruszyć cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz