Chleb pszenno-razowy na zakwasie
Lubię jeść chleby pieczone w domu. Sęk w tym że aby upiec pyszny chleb potrzeba czasu i długich przygotowań.
Oczywiście zrobienie zakwasu to co innego bo to dosłownie chwilka poświęcona przez 3 dni. Nie mówię że takich nie piekę (piekę ale ostatnio nie mam za dużo czasu) i wybieram takie przepisy które nie wymagają specjalnych przygotowań. Dzisiaj chleb prosty ale i zarazem smaczny. Dla zabieganych ( i tych mniej ) bardzo polecam.
Oczywiście zrobienie zakwasu to co innego bo to dosłownie chwilka poświęcona przez 3 dni. Nie mówię że takich nie piekę (piekę ale ostatnio nie mam za dużo czasu) i wybieram takie przepisy które nie wymagają specjalnych przygotowań. Dzisiaj chleb prosty ale i zarazem smaczny. Dla zabieganych ( i tych mniej ) bardzo polecam.
Składniki:
- 8 g drożdży świeżych
- 375 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki razowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 g zakwasu
Komentarze
Prześlij komentarz