Sernik królewski z guszkami
Pyszny klasyczny sernik z kruchym ciastem wzbogacony o gruszki. Nieziemsko dobry. Zachęcam do wypróbowania.
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 120 g gęstej śmietany
Składniki na masę serową:
- 1 kg gotowego sera białego np Piątnicy
- 250 ml śmietany kremówki
- 280 g cukru
- 3 jajka
- 2 białka
- 20 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 puszki gruszek w syropie
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 ºC. Dużą blaszkę o bokach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na spód blaszki. Równo rozprowadzamy i dociskamy.
Na ciasto wylewamy masę serową. Następnie na wierzch równomiernie ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy około 60 minut. Studzimy. Zimny sernik dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.
No wygląda cudnie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń